Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 203 folio 202v

Pand: 

Inleiding: [0202v] Inventarisatie ende beschrijvinge sampt ontsegelinge der slotten, gedaen ende gewerden bij d' heren presiderende burgemeesteren Bartele Lanting, ende Abraham Bontekoe tot dese verordineerde commissarien, geadsocieert met Doctore Dominicus Wringer secretaris der stede Harlingen, ten sterfhuise van wijlen Harmannus Suppingius [Harmen Sopingius] van de goederen aldaer bevonden, op 't versoeke van d' heer Focco Heemstra olde burgemeester en tegenwoordich geswooren gemeensman deser Steede als curator ouer voornoemde Spingius naegelaten minderjarich weeskint [Grietje Harmens Sopingius], ende op 't aengeven van Saske Oeges 't sterffhuis gefrequenteert hebbende ende de belofte om 't selue in aller getrouwicheit te doen in handen van welgedachte heere President Lanting gepresteert naer sulcx is geprocedeert, soo volcht desen 28en octobris 1658.

Inventaris: 
[0202v] twie oorcussens 
1 groene met een Spaense deken 
5 bedlaekens 
10 mans hembden, noch een 
2 peuldoeken 
5 slopen 
1 half dosijn cervetten 
[0203r] 50 ellen nieu doeck 
24 neusdoecken, noch 1 
20 beffen, noch 1 
noch 1 zerveth 
8 handdoeken 
2 bonte slopen 
13 dassies 
enig oud, ende lappies linnen sampt romlingen in een doos 
een bont mutske 
7 blauue neusdoeken 
 
Wollen cleren 
twie laekens suarte mantels 
een pack suart laekens cleren 
een rood scharlaekens hembdtrock 
3 gele onderbroeken 
een pack olde muskes kleeren 
1 bont onderpack 
een suart groffgreinen pack cleeren 
noch 2 rode hembdtrocken 
1 Engelse muts, 1 paer suarte neiuue hosen 
1 paer witte wanten 
 
[0203v] enige olde zee cleeren oft pluinien [= plunje] 
een suarte old hoedt 
4 walrus tanden in een katsvel 
een veerkijker [verrekijker] 
 
Boecken 
Een Testament 
2 psalmboeken 
Annotatien Heermans 
noch 2 cleine boekies 
een clein kistie 
 
Een groote kist daer alle goederen voorengenoempt ende naegaend silver wat op voorgemelte clein kistie na in beslooten sijn 
 
Silverwerk 
4 siluer leepels en een eijerlepeltie 
een siluer forcktie met een siluer hechtie 
2 borsels bouen [= borstels boven] met siluer 
1 psalmboeck bouen met siluer beslagh 
[0204r] Een klein glasen kistie 
een silveren vingerhoedt, een silveren haernaeldt 
1 siluer knoop 
een brandtsteenen [barnstenen] hefte meske 
een speldt kussentie 
een witte kam 
2 cleine onbekende stuckies gelt 
 
3 schilderijties 
3 treeften 
een coperen koeckpanne 
eenich schuttelgoedt 
een tange 
een vogelroer 
4 stoelen 
een spiegel 
1 groen stoelkussens 
 
Een perceeltie turf 
 
Saske Oeges verclaert dat wijlen Harmannus Suppingius van d' Burgemeester Hoitinga ter saecke geleent gelt vier ende veertich caroliguldens competeert 
 
[0204v] Enige olde brieven [en] notitien ten sterffhuise bevonden sijnde heeft d' heer Heemstra in bewaringe met sich genomen