Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 204 folio 24r

Pand: Brouwersstraat 25

Inleiding: [0024r] Inventarisatie ende beschrievinge gedaen ten sterffhuise van wijlen Cornelis Jansen cuyper ten overstaen van de burgemeester Joost van Voorde geadsocieert met doctor Dominico Wringer breder vermogens haere commissie de dato den [niet ingevuld] ten versoecke van Pytter Joris Pyphron occuperende voor Claeske Jans naegelaten weduwe (doorgehaald: sampt Claes Juriens) van de voornoemde Cornelis Jansen sampt Claes Juriens Fontein als geauthoriseerde curator over Aeltie [staat: Ittie] Cornelis dochter van wijlen Cornelis Jansen bij sijn eerste huysvrouue Maycke Andries in echte verweckt, ende Gisbert Juriens Fontein geauthoriseerde curator over Bauckien Cornelis mede naegelaten dochter van meer genoemde Cornelis Jansen bij des selffs twede huisvrou Siouckien Isbrandts in echte verweckt, om te maken perfecte inventaris van de naegelatene goederen bij wijlen Cornelis Jansen metter doot ontruimpt ende noch ongedivideert sijnde tusschen desselffs voor kinderen ende desselffs weduue Claeske Jans, waeromme geprocedeert is tot de beschrievinge, opt aengeven van Claeske Jans, desselffs weduue ende Aeltie Cornelis desselffs voordochter voornoemt, na dat sij al voren de belofte van getrouue aengevinge hadde gepresteert in handen van de burgemeester voorgenoempt, desen 21 november 1659

Inventaris: 
[0024r] Linnen 
 
26 mans hemden 
19 lakens 
9 peuldoecken 
 
[0024v] 4 wijtlingen 
32 sloopen 
6 taffellaeckens 
2 witte hemdrocken 
17 dassen 
15 neusdoecken 
6 handoecken 
7 mans kraagen 
 
Mansklederen 
 
een roodscharlakens hemdrock 
een pack swart lakens klederen 
een kleurd pack klederen met een duyster blauue broeck 
een glad wambays met een sayen broeck 
 
[0025r] twe swarte mantels 
twe paer swarte hoosen 
twe swarte hoeden 
twe paer schoenen 
 
Daeghs klederen 
 
drie onderbroecken 
een pack swart lakens klederen 
twe hemdrocken 
vier paer hosen, een paer dito 
 
Bed ende beds klederen 
 
drie bedden met drie peulen 
ses groote oorcussens 
acht kleine dito 
 
[0025v] drie paer gardijnen 
negen bed deeckens 
tien stoelcussens 
vier rabatten met een schorsteencleed 
 
Steenwerck 
 
negen kleine butterpanties met een groot 
een groote panne 
seven klapmutsen 
ses kopies 
vier kleine Oost Indische panties 
vijftien witte schaelen 
veertien slechte panties 
vijff stenen cannen 
eenigh schuttelgoed 
 
[0026r] Houtwerck 
 
vijff albasterde boorties 
een eken kevye 
een eken uytgetrocken taffeltie 
een eken boeck kasie 
een fuiren slaepbanck 
een kindere kistie met een schabeltie 
een gemurmerde kasie 
een kistie 
een fuiren taffel 
dartien stoelen min een 
twe spijgels 
ses geschilderde borden, noch een 
 
[0026v] twe mangelborden met twe mangelstocken 
twe fuiren racken 
drie water emmers 
drie was tobben 
 
Tin en ijserwerck 
 
twe ijseren potten 
drie ijseren kandelaers 
een hanghijser 
twe koperen ketels 
een koperen pot 
twe messchen kandelaers 
een messchen blaker 
een tinnen plateel met een com, mingelen 
met eenige andere kleine dinghtie 
 
Boecken 
 
vier foliantien 
1 in quarto 
8 in quarto met parckementen 
25 octaven 
 
[0027r] Cuypers gereedschap 
 
14 booren 
3 baertsen 
4 schaeff emmers 
12 schaven 
5 snijmessen 
3 dissels 
2 hoevielen (houwelen?) 
2 strijckbancken 
3 sagen 
3 kynijsers ? 
eenige ijseren ende houten slag-hoepen 
ontrent darde halff duysent hoepen 
twe schaeff bancken 
noch eenige rommelingen 
 
Een huys cum annexis staende binnen desen stede bij de Kimswerderpijp daer wijlen Cornelis Jansen ut versturven is