Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [blokhaken]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 204 folio 143r

Pand: 

Inleiding: [0143r] Beschrievinge ende besegelinge van goederen gedaen ten overstaan van de heere presiderende burgemeester Bartel Lantingh in 't sterffhuis van Pytter Pytters in leven roghverschieter, so volgt desen 18 aprilis 1660.

Inventaris: 
[0143r] In een gemurmerde cas 
een swart lakens broeck 
een doncker blauue broeck 
een blauue onderbroeck 
een roode hembdrock 
een swart lakens wambais, noch een 
drie paar hosen 
een paar nieuue schoen 
een wijtlingh 
een mans hembd 
een peuldoeck 
13 neusdoecken en etlijcke handoecken 
10 beffen 
2 blauue schorteldoecken en 2 schorsteens cleden 
[0143v] eenige oude prullen 
een swart lakens mantel 
 
Gerede gelden 
79 a 3 guldens 3 stuivers 0 penningen f 248-17-00 
52a 2 guldens 10 stuivers 0 penningen f 130-00-00 
2 a 7 guldens 10 stuivers 0 penningen f 15-00-00 
2 a 1 gulden 8 stuivers 0 penningen f 2-16-00 
1 a 1 gulden 6 stuivers 0 penningen f 1-06-00 
1 a 0 gulden 6 stuivers 0 penningen f 0-06-00 
---------- 
f 398-05-00 
 
[0144r] Een handtschrift van den 12 april 1660 holdende op Arien Gisberts cum uxore tot profijte van wijlen Pitter Pijtters ter somma van een hondert caroliguldens sorte quoteert met A f 100-00-00 
Noch een handtschrift in dato den 5en januarij 1660 op Pytter Teijes ter somma van hondert ses ende twintich caroliguldens capitaal quoteert met B f 126-00-00 
Een rekenboecktie met verscheiden oude brieven sampt oock eenige huisgeraden alle van weinigh importantie. 
Alle den voor op geschrevene klederen gelden en brieven, besegelt inde murmerde cas daerop geset een brieff 2 zegils. Actum ut supra. 
 
[0144v] Den 20e aprilis 1660 heeft de heere commissaris Lantingh op't versoeck van Sytske Gerbrants gewesene huisvrouwe van wijlen Pytter Pytters, voor haar ende haer kinderen bij deselve verweckt, ende Engel Doedes der kinderen moeij, sich wederom vervoegt in't sterffhuijs ende al daer gelicht, en in sijn Edele bewaringe genomen, den gerede gelde tot 398 guldens, 5 stuivers, 0 penningen sampt den twe handtschriften A, B, hier voren aengetekent actum ut supra. 
 
Den bovengeroerde gereede gelden tot drie hondert acht en negentich caroliguldens, 5 stuivers, beneffens de twee handtschriften A, B, heeft Jacob Pieters burger ende bakker alhier, nu tot curator ende tutor ouer de kinderen van wijlen Pieter Pieters authoriseert sijnde, wederom, uit handen van de here commissaris Lanting, gelicht ende ontvanghen. In kennisse sijn handt desen 20e aprilis 1660 als boven. 
(get.) Jacob Pieters backer 
 
Aldus g'inventariseert, ende vorders gedaan als voren. In kennisse van ons commissaris en secretaris. Actum ut supra 
(get.) Bartel Kleisen Lanting 
(get.) D. Wringer 1660