Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [blokhaken]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 204 folio 347r

Pand: 

Inleiding: [0347r] Besegelinge gedaen ten overstaen van de praesiderende burgemeester Gosse Joannis Adama daartoe verordonneerde commissaris geadsocieerd met dr. Dominico Wringer secretaris, ten sterffhuise van Antie Gerryt in levene huisvrouue van Doede Minnes. Actum desen 25 december 1660. De post alles opt versoeck van Sierck Molenaer als geinteresseerde crediteur van de overledene. Actum ut supra Een gemurmerde cas daerop gedruckt 2 segils. Den 3en january 1661 de cas ontzegelt ende weder besegelt Inventaris gedaen ende gemaeckt ten overstaan van de here burgemeester Adam Jansen Gipson bij t Gerechte daertoe verordonneerde commissaris, geadsocieert met doctore Dominico Wringer secretaris aldaer, van alle de goederen, uyt- ende inschulden aldaer bevonden, die Antie Gerryts met ter doot ontruympt ende nagelaten heeft, ende dat opt aengeven van Doede Minnes in levene echte man van de overledene Antie Gerryts nae dat hij eerst ende alvoren den ede van getrouuichheyt in handen van de bovengenoemde commissaris heeft gepresteert, dat hij niet sal verswijgen, ende dat op t versoeck van Sierck Jacobs molenaer als crediteur. Actum desen 16en january 1661.

Inventaris: 
[0347v] Bed ende bedtsclederen 
Een bed met een peul 
een Spaense met een groene deken 
twe gardijnen met een rabat 
twe slaeplakens 
3 oorcussens 
twe dito 
een groene deken 
vijff stoelcussens 
tien vrouue hemden 
twe dito 
twe wijtlingen 
drie slaeplakens 
een sack 
vijff peuldoecken 
seven en twintich slopen 
negen handoecken 
dito 
twe nacht halsdoecken 
een taffellaken 
 
[0348r] een sloop 
3 handoecken 
73 neusdoecken 
9 witte vrouue schorteldoecken 
3 blauue dito 
2 handoecken 
2 speldcussenties 
eenige oude rommelingen 
1/2 slaeplaken 
 
1 silveren ringh 
1 sijden feter met silveren pijpen 
 
1/4 pond fijn flas, eeenige ouden buidels 
1 gebacken schoentie 
 
Vrouue clederen 
1 roode hemdrock 
1 carmosijnen rock 
1 groffgreinen 
1 rassen schort 
[0348v] 1 fuilemorten schort 
2 linnen schorten, een nieu met 1 oud 
2 swarte mouuen 
2 paer swarte hosen 
1 paer halff mouuen 
1 roode borstlap 
1 paer colleurde halff mouuen 
2 lakens kragen 
1 glad borstlijff met een lakens dito, met gladde mouuen 
1 glad cort manteltie 
2 overlijven 
1 swart lakens borstrock 
1 paer groene halffmouuen 
1 rode sayen met een swarte bratten schorteldoeck 
drie roode hembdroccken 
 
[0349r] 1 fuyren cas 
1 slaepbanck 
1 taffel 
4 sitstoelen 
1 voet banck 
1 tijne 
1 doos eenige rommelingen 
1 Fryske muts 
2 vrouuen halsdoecken 
1 kistie 
3 schilderijen met vergulden listen 
1 spygel 
1 fuirbecken 
1 messchen schuttel 
1 ketel 
1 gootling 
 
[0349v] 1 dito 
1 coperen pot 
1 ijseren strijckijser 
1 hanghijser 
1 potzeel 
1 tange 
1 slooff 
1 hackmes 
8 pannen 
5 schaelties 
2 cannen 
2 tinnen taffel borden 
2 stenen candelaers 
eenige oud schuttelgoedt 
1 scherffbord 
1 groen schorsteencleed 
 
[0350r] 2 tinnen platen 
1 tinnen lamp 
2 tinnen coppen 
1 visemmer 
1 fogels couw 
1 was tobbe 
1 groote water emmer 
1 stijffbord 
1 mangelbord, mangelstock etc. 
1 cleerbesem 
 
Compareerden op den Raedhuise Harlingen, voor de here burgemeester Gosse Joannis Adama commissaris ten desen inventaris, geadsocieert met dr. Dominico Wringer secretaris, 
doctor Joannis Verhel, Rechtscholtus als man ende voochd van Frouckien Bonnema, hypothicaire en personele crediteur van wijlen Antie Gerryts met de somma van twe en veertich caroliguldens; 
Sierck Jacobs Cruysbalck met de somma van hondert caroliguldens volgens obligatie van den 3 january 1628; 
ende Doede Minnes met de somma van vijff en twintich caroliguldens vier stuivers ter saecke verschoten penningen, 
welck drie posten te samen geaddeert sijnde, bedragen hondert seven en sestich caroliguldens vier stuivers 
[0350v] ende gemerckt, nae aftochte der dootschulden, gerechtssalarien, ende boelgoets oncosten, niet meerder is bevonden te goede te sijn, als hondert sestien caroliguldens, 
soo ist dat de comparanten hinc inde veraccordeert sijnde, dat bij doctor Verhel is ontfangen in plaets van sijn voorige competentie vijff en twintich caroliguldens; 
Sierck Jacobs Cruysbalck ses en seventich caroliguldens; 
ende Doede Minnes vijftien caroliguldens, maeckende te samen hondert sestien caroliguldens, 
daervoren de gemelte commissaris niet alleen goeder uttellinge ende betalinge bedanckende ende quiterende, maer aennemen in cas van ymants nader gerechticheyt, die bij ons ontfangene penningen wederomme in sijn edele handen te tellen ende daervoor te inventervenieren onder verbant van alle onse geen exempte goederen met submissie van den Hove van Frislant ende allen anderen gerechten justiciabel. 
 
In kennisse onse handen beneffens de handt van de ondergeschreven secretaris desen 20en april 1661 
(get.) Johan Verhel 
(get.) Doede Mynnus 
(get.) Gosse Johannes Adama 1661 
(get.) Sierck Jacobszn Cruysbalck 
(get.) D. Wringer 1661