Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 205 folio 190r

Pand: 

Inleiding: [0190r] Inventarisatie ende beschrijvinge gedaen en gemaekt, bij de prasiderende burgemeesteren ende commissarien tot desen verordoneert, Gosse Johannes Adama, ende Adam Gipson, ten sterffhuijse van Doeke Tietes van alle sodanige goederen uijt ende inschulden als aldear sijn bevonden, ten versoeke van Claas Cornelis en Pijtter Tiebbes Dreijer curatoren over des overledenes vier nagelatene weeskinderen, is voorts geprocedeert tot de beschrijvinge die op 't aengeven van Trijntie Doekes 't oudste weeskint (na dat zij de belofte van getrouwe aengevingh in handen van gedaghte commissaris hadde gepraesteert) is geschiet. Actum desen 2e Aprilis 1663

Inventaris: 
[0190r] Bedden etc. 
4 bedden, 3 peulen 
13 oorcussens, 7 met sloopen 
[0190v] 5 lakens 
11 dekens, een spreed 
5 stoelcussens 
 
Hout 
9 stoelen 
1 spygel 
1 dito 
een voetbank 
3 tafels 
3 stoven 
een turffvat, 2 wateremmers, etc. 
 
een becken, een dito 
18 stucken slegt steenwerk 
 
een beslagen bijbel 
een testament 
enige oude boeken 
 
[0191r] 3 flessen 
een schorsteenkleet 
een dito 
 
Een cleercorff, daerin: 
13 sloopen 
6 lakens 
6 hemden 
2 witlingen 
een oud sloop 
 
Enige manscleren: 
een mantel 
2 onderbroeken 
4 paer hosen 
2 hembdrocken 
3 rockies 
[0191v] 2 broeken 
een bolckevanger 
een hoed en Engels muts 
een paer schoen 
 
Een kas, daerin: 
13 manshembden 
5 lakens 
4 sloopen 
een pack manskleren 
een paer swarte hosen 
2 schorteldoeken 
een craegh 
een swart borstlijff 
een glad borstlijff 
[0192r] een kindere dekentie 
een karmesijnen rockie 
een swart dito en een hembdrok 
4 vrouwenhembden 
 
In een doeckie 16 caroliguldens 14 stuivers 8 penningen f 16-14-08 
in een sackie 4 a 2 guldens 10 stuivers f 10-00-00 
in een dito 35 1/4 a 2 guldens 10 stuivers f 88-02-08 
13 a 3 guldens 3 stuivers f 40-10-00 
pajement 1 gulden 16 stuivers f 1-16-00 
opgelt van de deaelders f 0-10-00 
---------- 
158-02-00 
 
Brieven 
Een scheepsbrief holdende op [0192v] Hendrik Hendriks van een gecoght kaegh ter somma van 270 caroliguldens waer op 140 caroliguldens betaelt, quoteert met A. 
Tjeerdt ... [niet ingevuld] coper van des overledens kaagh, debet aen de erfgenamen 78 guldens. 
Een obligatie op Teunis Andris van Elseneur tot 12 guldens, onwis, quoteert met B. 
 
Een tinnen, 5 stenen cannen 
2 gootlingen 
[0193r] coperpot 
koekpan 
eenigh daegs schuttelgoedt 
een wastob 
een tange, kandelaer, etc. 
een puijster 
een silveren bel ende knoop