Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 211 folio 112r

Pand: 

Inleiding: [0112r] Inventarisatie ende beschrijwinge gedaen ten huyse van Janke Auckes Gol [Gool] in lewen vrijster binnen Harlingen ten versoecke van Reyner Pytters mr. schoenmaecker als geauthoriseerde curator ower Antie Pytters, susters dochter van de overledene, sampt de olde gemeensman Wopke Jans Acker als curator ad actum over Auke Bartels, Willem ende Antie Bartels, alle broeders kinderen van de owerledene, ende gesamentlijcke erffgenamen van voornoemde Janke Auckes Gol, alles ten owerstaen van de heren burgemeesteren Jacobus Voorda ende Hendrick Coenraedts Ludinga als commissarien, geadsocieert met dr. Dominico Wringer secretarius, alles op 't aengewen van Antie Pytters als 't sterffhuis gefrequenteert hebbende, die den belofte daer toe staende in handen van de mede commissaris Voorda heeft gepraesteert. Actum den 11en januarii 1671.

Inventaris: 
[0112v] Bedden ende bedtscleeren 
2 bedden ende peulen 
9 oorkussens 
sewen deeckens 
acht stoelkussens 
noch 1 dito 
sestien stoelen 
elleff schilderijen soo groot als kleyn 
drie albastarde bordties 
twee spiegels 
twee merck emmers 
noch een dito 
twee tijnen 
twee dosen 
drie stowen 
vier backen 
een eecken tafel met een lidt 
een scherm 
drie kleercorwen 
een schop, luywaegens ende besems 
 
[0113r] een murmerdt kassie 
een en twintich stucken Oost Indisch werck 
34 stucken slegt steenwerck 
twee gootlingen 
twee coperen potten 
een ijseren standt kandelaer 
een coperen koekpanne 
een vuirbecken 
een schuimspaen 
ses tinnen lepels 
een tinnen mingelen 
een drinkkanne 
een tinnen kroeske ende sout vatie sampt tinnen stipschoteltie 
een treeft en tange 
sewen glaesen 
een hangendt kastie 
 
[0113v] twee tafelties 
twee stoffers een glaeswasscher 
een lanteern 
een moudtie 
twee lapkes bontgoedt 
een blauw doeck 
twee mangelstocken ende mangelborden 
een slijpbordt 
 
Een eeckencas daer in bevonden: 
Linnen 
15 bedtlaeckens 
4 wijdtlingen 
15 vrouwen hemden 
noch 1 dito 
4 peuldoeken 
32 kussen slopen 
3 tafellaekens en 1 serwet 
27 neusdoeken 
 
[0114r] 6 halff mouwen 
14 mutzen 
2 oude hooftdoeken 
vier blauwe schorteldoeken 
twee hals doeken 
 
Wollen 
twee paer gardijnen ende een rabath 
een schorsteen kleedt 
een hoyck 
een groffgreynen lijfke 
twee blauwe rocken 
vier kleden grofgreyn tot een rock 
twee paer swarte mouwen 
een paer roode dito 
twee schorten 
twee daegs rocken 
een silveren hayrnaeldt