Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [blokhaken]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 198 folio 59r

Pand: 

Inleiding: [0059r] Inventarisatie ende beschrijvinge gedaen ende gemaeckt bij ons Willem Symens presiderende burgemeester ende bij de Gerechte der stadt Harlingen tot desen verordineerde commissaris ende Andreas Heemstra secretaris aldaer, van alle de goederen uyt ende inschulden naegelaten bij wijlen Peter Jansen ter zee op een reyse naer Statin in de weeromcomste met schipper Gerrit Jansen, Frans Petter op een boyerschip [= boeier] varende omtrent Schagen gebleven, ende verongeluckt sijnde in de verleden nae zomer offe herfst, ende dat op 't versoeck van Hessel Fridses als oom ende uijt name van Sytske Petersdr., naegelaten kint van Peter Jansen voornoemt bij wijlen Sytske Fridses in echte verweckt, sampt Cornelis Tymens ende Hans Jansen mede burgers alhier als oomen ende uyt d' name van Antje Peters ende Claes Peterszoon bij wijlen Sibbel Cornelis sijn eerste wijff in echte getogen, in dier qualiteit mede crediteuren ende uyt de name van de andere crediteuren van wijlen Peter Jansen voorschreven ende d' naeste gerechtichste vandien, als verclarende hun gesamenlycke erffgenamen van wijlen Peter Jansen te dragen. Actum den 27e April 1649.

Opmerkingen: Peter Jans tr (1) Herv. gem. Harlingen 14-03-1630 Sibbel Cornelis, afk Harlingen; tr (2) Doopsgezinde Vlaamse gemeente Harlingen 01-08-1646 Sytske Fridses.

Inventaris: 
[0059v] Bedden ende bedsclederen 
drie bedden met drie puelden 
vijff oorcussens 
vier deeckens 
tien slaeplaeckens, noch twee 
twee wijtlingen, drie pueldoecken 
dartien cussenslopen 
acht servetten 
twee tafellaeckens 
een schorstiens cleed 
2 rabatten, ses stoelcussens 
 
Cledinge tot wijlen Peter Jansens lijff behorende 
een pack cleren 
seven hemden 
een hoed 
een paer naijde cussens bladen 
 
Houtwerck 
een eecken kevy 
een fueren kas 
een setbanck 
een slaepbanck 
een tafeltie 
elliff stoelen, so goed als quaed 
een eecken kinder caske 
een kistie 
een scherm 
twee albasterd borties 
noch een albasterd bord 
2 schilderijen 
 
[0060r] Steenwerck 
acht pasteleijnen pannen 
drie ende twintich panties als coppies pasteleijn 
een pasteleijnen clapmuts 
5 schalen, noch een 
noch drie slecgte pannen 
eenig schuttelgoedt 
 
Messchen 
2 kandelers 
1 belblaker 
2 beckens 
twee gootlingen 
 
IJserwerck 
1 tange, noch een 
een candeler 
1 hangyser, 1 brander, 1 forck, 1 haeck, 1 potseel 
1 asschop 
 
Glasen 
drie glasen 
een korfke, noch drie 
een spiegel 
 
[0060v] Schulden tot laste van de sterfhuijse comende 
Het jongste kint Sytskes Pyters voornoemt coomt van wegens moeders goedt offe erffenisse volgens acte van uijtwijsinge ten Weesboecke deser steede staende in dato den 3e November 1645, sijnde d'moeder overleden nu omtrent ses jaer geleden, ende van welcke penningen onder Fridts Hessels burger alhier als bestevader vant voorschreven kindt staende ses hondert drie ende dartich caroli guldens, voor de intressen van de welcke hij het selve kint onderhout 
De oldste kinderen van Pyter Jansen voornoemt coomt van wegen haer moeders erffenisse seekere penningen, doch noch illequid sijnde 
Dr. Dionsius coomt seeckere somma, doch onbekent hoe veel 
Marten Tiepkes brouwer coomt veertich caroli guldens dartich stuivers van gelevert bier 
Griettie Fridses, weduwe van Bente Tieerds Bonck, coomt van gelevert broodt drie ende dartich gulden ellif stuivers 
[0061r] Tieerd Bentes coomt van gelevert broodt vier ende dartich caroli guldens thien stuivers elliff penningen 
Jan Geerts Gelder coomt van camerhuer ende eenige andere waren, seeckere somma onbekent hoeveel 
Piercke Wybes jongste weduwe van Pyter Dirckses, coomt eenige penningen van gehaelde waren omtrent veerthien offe vijffthien caroli guldens 
 
Aldus gedaen ende beschreven ten huijse van de olde burgemeester Jan Geerts Gelder in een kamer van Pyter Jansen voornoemt bewoont geweest, op 't aengeven van Antie Pyters, olt 16 jaer, des selves oudste dochter, ende ter presentie van Doedtie Cornelis, huysvrouw van Cornelis Tymens. Actum ut supra, in kennisse ons Commissaris ende secretaris handen. 
(get.) Willem Symens 
(get.) Andr. Heemstra 1649