Harlingen, gevelstenen

In Het Hannemahuis, centrum voor Harlinger cultuur en historie, is een beschrijving van alle bekende gevelstenen, gedenkstenen en andere geinscribeerde artefacten in Harlingen. Die hele inventarisatie is het werk van de inmiddels overleden Harlinger Jelle van der Gaast, die in een lange reeks van jaren gevelstenen gezocht, gevonden, beschreven en gefotografeerd heeft. Rond 1995 schonk hij zijn verzameling feiten en foto's aan het Hannemahuis, dat dankzij zijn inzet nu kan beschikken over dit stuk historische documentatie.

- Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk.
- Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *.
- Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [ ].
- Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ].
- Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker of glazenmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.


Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2019-05-26 23:43:05.Pand:  Oude Trekweg 6
Opschrift:  'PERSEVERANTIA'
Beschrijving:  Perseverantia = volharding.
Overblijfsel van de Harlinger Koolteerdistilleerderij (administratiegebouw en laboratoria omgebouwd tot 4 woningen).
Publicatie in de Staatscourant 6-3-1895 'Het vervaardigen van producten uit koolteer, het creosoteren van hout, het fabriceren van steenkoolbriketten en aanverwante artikelen, benevens de handel in deze artikelen en producten.
Volgens acte van 20-2-1895 is opgericht de N.V. Koolteerdistilleerderij 'Perseverantia' gevestigd te Harlingen. Het maatschappelijk kapitaal was f. 500.000,- in aandelen van f. 1000,- waarvan bij de oprichting 250 aandelen waren geplaatst. De 75 oprichters waren ook allemaal aandeelhouder.
10-1-1903 'Perseverantia' in liquidatie.

Gevelsteen/opschrift Oude Trekweg 6, Harlingen