Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 208 folio 295r

Pand: 

Inleiding: [0295r] Beschrijvinge van de goederen bij Auck Pytters huisvrouwe van Cornelis Heins die sich van hier heeft geabsenteert naegelaten versturven zijnde op de Schritsen hebbende sij ende haer man geadopteert zeecker weeskint tot wiens onderholt ende behoeve dese beschrijvinge is gedaen en versocht bij Jan Freerx ende Tieerd Bentes Boncq burgers ende backers alhier als voorspraecken van 't voorschreven weeskint ende bij desen van 't gerechte geauthoriseert omme de goederen te gelde te maecken namentlijck de mobilia ende voorts alles te administreeren hen ende ten tijde de voorschreven Cornelis Heins latiteert, als noch sal wesen thuis gecomen ofte andersins tot soo lang het kint daeruit sal wesen grootgemaect etc. Actum coram Praeside H. Coenraets den 3 martii 1667.

Inventaris: 
[0295r] Bedden ende Bedscleeren 
2 bedden met 2 peulen 
6 oorcussens 
4 dekens waeronder 2 groene ende 2 witte 
[0295v] 2 rabaten met een schorsteens cleedt 
6 stoelcussens 
noch een bont schorsteens cleet 
 
Linnen 
8 laeckens 
10 vrouwen hembden 
10 kussen slopen 
4 peeuldoecken 
4 onderlaeckens 
4 servetten 
2 tafellakens 
noch een peuldoeck 
14 mutskes 
6 kragen 
4 ondermutsen 
7 halsdoecken 
4 blauwe doeckies met 3 ondersten 
[0296r] 6 blauwe schorteldoecken 
een witte borstrock 
4 neeusdoecken 
noch een neusdoeck 
negen ellen katoen 
 
Wollen 
een swart lakens rock 
een blauwe rock 
een karmosijnen rock 
noch een blauve dito 
2 sulke morten schorten 
een linnen schort 
2 overlijven 
2 bratten met een rode schorteldoek 
[0296v] 2 borstlijven 
2 borstrocken met een swarte lakens kraeg 
2 paer hosen met 2 paer wanties 
een paar swart lakens mouwen 
 
Houtwerck 
een eken kewij 
een tafeltie 
9 stoelen 
een spygel 
2 schilderde borties 
3 korven met een slijpbord 
een doos met drie stoven 
een tijnne 
een scheerraemt met 2 pieppen 
4 bedts plancken 
[0297r] 3 waschtobben met 2 emmers 
enige cleerstocken 
een lanteern 
2 paar muijlen met een paar clickers 
enich turf ende hout 
 
Coper, tin, mesch ende iserwerck 
een vuieren becken 
een coperen koeckpanne 
een iseren pot 
een tange met een asschop 
een kandeler met 2 treesten 
een hangkandelerke 
 
Steenwerck 
4 Oostindische clapmutsen 
5 dito copkes 
[0297v] noch een luttick [= klein] schutteltie 
2 Spaense panties 
4 pannen 
6 schalen 
3 koppen op de kewy 
2 kannen 
3 pannen 
2 witte coppen 
4 tafelborden 
3 tinnen lepels 
 
Silverwerck 
een silveren hechten mes 
een silveren brandewijns kroeske 
een silveren vingerhoedt 
 
[0298r] Gerede gelden 
aen geldt in een dooske bevonden f 20-04-00 
2 a f 3-03-00 f 6-06-00 
2 1/2 volweerde daelder f 6-10-00 
 
Vasticheden 
Een camer cum annexis waeruit de overledene Auck Pijtters is versturven staende ontrent de Lange Pijp alhier op de Schritsen. 
 
Aldus gedaen geinventariseert bevonden ende geslooten in kennisse van ons, ondergeschreven commissarien ende secretaris op dato uit ante 
(get.) Eevert Ruerds 
(get.) Hendrick Coenraedts 
(get.) D.Wringer