Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 214 folio 344r

Pand: Kerkpoortstraat 13

Inleiding: [0344r] Inventarisatie ende bescrievinge gedaen, ten overstaen van de heeren praesiderende burgemeesteren Pieter Pieters Oldaens en Folckert Lamberts Nijker[k] als commissarien, volgens appointement de dato den 2e deses, geadsocieert met dr. Dominico Wringer secretaris, ten sterffhuyse van wijlen Jacob Jayties in leven burger binnen deser stede, van alle sodanige goederen als deselve Jacob Jaities hebben toebehoort ende metter doodt bij hem ontruymt en naegelaten, ten versoecke van de naeste bloedverwanten ende erfgenamen van Antie Riemers in leven huysvrouwe van voornoemde Jacob Jaities in dier qualiteit requiranten, ende Grietie Jacobs nagelatene weduwe van de overledene bovengedacht, mitsgaders Jeltie Jaities nagelaten weduwe van wijlen Rippert Jacobs, te samen testamentaire erfgenamen van de overledene vaeck gedacht in dier qualiteit requireerden, zijnde des aengevinge der goederen gedaen bij Grietie Jaccobs gemelt, die oock den eede daertoe staende om alles getrouwelyck te zullen aengeven heeft gepraesteert in handen van de mede commissaris Nijkerck, waerop dan tot de bescrievinge is geprocedeert in manieren als volght. Actum den 4e februaris 1680.

Inventaris: 
[0344v] Manskleeren: 
een pack swart laekens kleeren 
een dito mantel 
een pack daegs kleren 
een dito rock 
twee onderbroecken 
twee overtrecksels 
een daegs rockie 
een paer wanten 
een Engelse muts 
een hembdrock 
drie paer oude hoosen, een paer dito 
acht packen catoenen oude kleren 
twee paer hoosen 
[0345r] drie paer schoenen 
 
Linnen: 
veertien hembden 
vier neusdoecken 
een dosijn dassies 
een Oostindische vles 
een dito cop 
een Oostindische deecken 
twee oude testamenten 
een zeekiste met eenigh schipstimmermansgereedschap 
 
Een handscrift de dato den [niet ingevuld] tot laste van de gemeensman Dirck Sjoerdts, vier hondert en vijftich caroliguldens capitael wesende berustende onder de suster Jeltie Jayties f 450-00-00 
[0345v] twee transpoorten mede berustende onder deselve, de eene van vijftich ende de ander van sestich caroliguldens is tesamen f 110-00-00 
Seeckere huysinge staende achter de Groote Kerck, waeruit wijlen Jacob Jaities versturven is [d.i. Kerkpoortstraat 13] 
 
Aldus gedaen en geinventariseert op dato als voren. 
In kennisse van ons praesiderende burgemeesteren ofte commissarien ende secretaris. 
 
(get.) P.P. Oldaens 1680 
 
(get.) F. Lamberts Nijkerck 1680 
 
(get.) D. Wringer 1680