Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 216 folio 403r

Pand: 

Inleiding: [0403r] Ontzegelinge van slotten ende vervolgens inventarisatie ende beschrievinge gedaen, ten overstaen van de heeren praesiderende burgemeesteren Edo Reins Winia ende Beert Wassenaer als commissarien, geadsocieert met dr. Dominico Wringer secretaris, ten sterfhuyse van wijlen Joucke Tieerdts in leven kaegschipper binnen deser stede, van alle sodanige goederen, actien en crediten, uyt- en inschulden aldaer ten sterfhuyse bevonden, ten versoecke van Sybrand Kingma al geauthoriseerde curator over Tieerdt Jouckes apta, in Indien absent zijnde, voorsone van de overledene, in dier qualiteit requirant ende Feite Tieerdts als geauthoriseerse curator over Trijntie ende Namle Jouckes naegelatene kinderen van de overledene Joucke Tieerds bij sijn wijlen huysvrouwe Hiske Hanses in echte getogen, alsoo requirerende zijnde de aengevinge der goederen gedaen bij Trijntie Jouckes, als den sterfhuyse gefraequenteert hebbende, die oock den boel eede daer toe staende heeft gepraesteert in handen van de mede commissaris Wassenaer, waer op tot de beschrijvinge is geprocedeert in manieren als volgt. Actum den 25en november 1680.

Inventaris: 
[0403v] Bedden ende bedsklederen 
twee bedden ende twee peulen 
vier oorcussens 
vier deeckens 
 
vijff schilderde borties 
een mantelstock 
vier stoelcussens 
vijff stoelen 
een geel tafel 
twee en dartig stucken slecht steenwerck 
een ijseren ende coperen poth 
een schoorsteenkleedt 
een rabath ende twee gordijnen 
een spiegeltie 
[0404r] een coperen koockpanne 
een schuymspaen 
eenigh slecht schuttelgoed 
een lanteern 
een vloerveger ende stoffer 
een scherm 
een tange, ende twee treeften 
 
Een kas, daer in nae ontzegelinge bevonden: 
 
Wollen 
een pack muyskes mans klederen 
een pack swarte klederen 
een witte hembdrock 
een grauwe broeck ende een hoed 
 
[0404v] Op de souder 
een kevie 
een slaepbanck 
een cantoor 
seven stoelen 
een vuyrbecker 
een candelaer 
een rager 
negen hembden, een dito 
twee halve laeckens 
twee halve wijtlingen 
vier heele laeckens 
twee peuldoecken 
acht sloopen 
[0405r] een gootling, coperen poth ende hangijser 
 
Daeghsklederen 
drie packen zeeklederen 
een hembrock sonder mouwen 
twee hembsrocken, ende twee onderbroecken 
vier paer hoosen 
een grauwe mansrock 
een berry 
twee hoeden 
noch eenigh slecht steenwerck 
noch acht pannen soo goed als quaed 
een spiegel, ende kerckstoel 
twee pistolen, ende een carbijnder 
eenigh oude boecken 
eenig turff 
[0405v] een musketh ende vorketstock etc. 
een paer leersen ende een Engelse muts 
een waschtobbe ende wasch schammel 
een pack korff 
vijff kijnties boter, ende vier keesen 
 
Anno 1682 den 4en marty aengegeven dat het boelgoed opgebracht heeft in suyveren gelden, een hondert en elff guldens acht stuivers acht penningen volgens vertoonde boelschulden 
---------- 
f 111-08-08 
 
Aldus gedaen, geinventariseert ende gesloten bij continuatie den 23en martij 1682 
In kennisse van ons commissaris ende secretaris 
 
(get.) B.U. Wassenaer 
 
abs. sec. 
(get.) Theodorus Theodori Posthumus 
44) 3/23 1682 
not. publ.