Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 216 folio 417r

Pand: 

Inleiding: [0417r] Waerderinge ende inventarisatie ende beschrievinge gedaen, ten overstaen van de praesiderende burgemeesteren Jacobus Goslings en Jan Symens Bijlaen als commissarien, geadsocieert met Theodorus Stansius secretaris, ten huyse van Cornelis Jansen Kath smalschipper, van alle soodanige goederen als aldaer ten huyse bevonden zijn bij hem en sijn wijlen huisvrouw Yttie Pieters met elckanderen stante matrimonio, ende dus lange bij de selve Cornelis Jansen pro indiviso beseten, ende buyten de boelverkopinge op heden gedaen gelaten ten versoecke van Hans Franses voor hem en wegens sijn uitlandige broeder Sytse Fransen naeste bloetverwanten van wijlen Yttie Pieters voornoemt, in desen gesterct met sijn advocaat dr. Sibrandus Bechius in dier qualiteit requirant, ende de selve Cornelis Jansen Kath requireerde, sijnde de aengevinge der goederen bij de requirerende ende Nies Yedes, echte huysvrouw van Meyle Albarts gedaen, die ook de boeleede daertoe staende hadden gepresteert in handen van de commissaris bovengedacht, actum den 27e martij 1682, zijnde de waerderinge gedaen door Dieucke Clases en Neeltie Hessels, beide onpartijdige uitdraegsters, actum ut supra.

Inventaris: 
[0417v] twee bedden ende twee peulen f 58-00-00 
vijff oorcussens f 14-00-00 
twe Spaense deeckens f 5-00-00 
twe groene deeckens f 10-00-00 
tien lakens f 28-00-00 
vier wijtlingen f 7-00-00 
ses sloopen f 7-05-00 
vier peuldoeken f 6-00-00 
drie tafellakens 5-00-00 
seven servetten f 4-10-00 
---------- 
f 144-15-00 
 
[0418r] een eecken kevie f 15-00-00 
drie stoelen f 0-12-00 
twe silveren kroesen f 
 
[marge: dese beide posten bij Cornelis Jansen behouden] 
seven silveren lepels 
een wit kantie met een silveren lid 
 
eenig vlas ende geern f 11-08-00 
een rode buidel, daerin twaeleff valweerde rijxdaelders f 31-04-00 
eenig turff en hout f 05-00-00 
---------- 
f 63-04-00 
f 144-15-00 
---------- 
f 207-19-00 
 
noch een swart laeckens vrouwen rock f 
 
Aldus gedaen ende geinventariseert in dato als voren 
in kennisse van ons commissarien ende secretaris 
 
(get.) J.S. Bijlaen 
 
abs. sec. 
(get.) Theodorus Theodori Posthumus 
45) 11/27 1682 
not. publ.