Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 218 folio 36r

Pand: Heiligeweg 8

Inleiding: [0036r] Ontzegelinge van slotten ende vervolgens inventarisatie ende beschrijvinge gedaen ten overstaen van de burgemeesteren Lourens Jacobs Asperen ende Tjeerdt Bouwens als commissarien geadsocieert met Theodorus Stansius secretaris, ten sterffhuyse van wijlen Rienck Ruyrdts, burger ende old vrijer binnen Harlingen, ten versoeke van d'old burgemeester Jan Symens Bijlaen als geauthoriseerde curator over Ruyrdt ende Judith Jochums respectievelijk old ontrent 23e ende 21e jaer, beyde kinderen van Beytske Jacobs bij wijlen Jochum Ruyrdts in echte getogen, sampt Cornelis Jansen wonachtig tot Amsterdam sijnde sijn broeder Jan Ruyrdts soon, ende Nanneke Joannis wonachtig tot Sapmeer sijnde een dochter van wijlen Joannis Ruyrdts, sijnde de aengevinge gedaen bij voorschreven Beytske Jacobs desen sterfhuyse meest gefrequenteert hebbende, welke den behoorlycke belofte onder manuale stipulatie in handen van de heer burgemeester Lourens Jacobs Asperen als commissaris belooft heeft om alle goederen getrouwelijk aen te geven, waer op dan tot de beschrijvinge is geprocedeert als volgt. Achtum den 25e marty 1684.

Inventaris: 
[0036r] Een eeken kevie na ontsegelinge bevonden 
Een coop ende ingelost reversaelbrief van de huysinge, waer in de overledene is versturven, staende op de Turfhaven van datis den 9e februaris 1667 
[0036v] Een dito coop ende ingelost reversaelbrief van dato den 2e mey 1662 van de twe woningen staende op de hoek van de Pyttermolentie steeg 
Een coopbrieff van dato den 15e januarij 1677 van de huysinge staende op Grettingabuyren met het reversael in dato ut supra 
 
vijf silveren lepels 
een silveren brandewijns kroeske 
38 ducatons tot 3 gulden 3 stuyvers 
9 rijxdaelders met een penning 
2 acht ende twintigen en een half ende oordt 
een halve rijxdaelder en een oordt 
ses dubbelde Engelse schellingen 
30 gulden aen schellingen 
aen pajement 3 gulden 3 stuyvers 
een halve schelling 
aen doyten 5 guldens 2 stuyvers 12 penningen 
een silveren beker 
 
Linnen 
11 lakens 
een bont wijtling 
dartien slopen 
een peuldoek 
twe peulsacken ende een tafellaken 
 
twee bedden en een peul 
drie oorcussens 
vier stoelcussens 
tien stoelen 
een ijseren kandelaer 
veerten Oostyndische kopkes 
vier Oostijndische panties 
negen slechte dito 
een dousijn witte tafelborden 
drie koperen potten. 
 
[0037v] drie gootlingen 
twe koekpannen 
een aker met een koperen vuyrtest 
een ketel 
een geverfde kas 
een eeken kistie en schabeltie 
eenige tinnen lepels 
vier kannen 
 
In de spijskamer 
eenig schuttelgoet 
een tafel 
een spiegel 
een kleerkorf 
twe treeften 
een tange