Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 220 folio 14r

Pand: 

Inleiding: [0014r] Ontsegelinge van slotten, sampt inventarisatie ende beschrijvinge van goederen, gedaen ten overstaen van de heer burgemeester Theodorus Stansius als commissaris, geadsocieert met Arnold van Idsinga secretaris, ten sterfhuyse van wijlen Fedde Louws Coeringa, in leeven burger en meester glaesmaker binnen Harlingen, naegelaten hebbende vier voorkinderen met namen Martjen, Geertje, Pyter, en Jeltje Feddes, respectievelijk old 26, 24, 18 ende int 17e jaer, sijnde voorschreven Pyter Feddes althans ter see absent, en dat van alle sodaenige goederen, actien ende credyten als bij den overleeden metter doodt ontruymt ende nagelaeten ende aldaer ten sterfhuyse bevonden sijn, sijnde deese inventarisatie gedaen ter instantie van Beern Pyters meester corfmaker, als geauthoriseerde curator over Jeltie Feddes voornoemt ad actum divisionis off tot reddinge der sterfhuyse toe, en is de aengevinge der goederen gedaen door Uylckjen Uylckes des overledens weduw, die ook onder solemnelen eede in handen van welgemelte heere commissaris belooft heeft om alles wel ende getrouwelyck te sullen aengeven sonder met haer weeten [doorgehaald: ende kennisse] iets te verswijgen, waerop dan tot de beschrijvinge is geprocedeert soo volght. Actum den 5e augusty 1691.

Inventaris: 
[0014v] Op de kelders kamer 
twee paer gordijnen 
twee spreeden 
twee rabatten 
een spiegel 
ses schilderijties in sorte 
drie stoelen 
drie stoelkussens 
een blauw schoorsteenkleedt 
vier porceleynen 
twee dito kopkes 
twee kleine porceleynen schutteltjes 
drie glaesen in soorte 
een hengel 
een kandelaer 
twee koppen met een fles op de kas 
een veegen met een stock 
drie kantjes met silveren lidden 
een mostert pot met een silveren lidt 
een silveren brandewijns kroeske 
een ronde taefel 
 
[0015r] vijff witte schuttels 
twee witte kandelaers met een melckpot 
een tinnen waterpoth 
een tinnen kanne 
een wit olypottje 
een wit ende grauw kantje 
een tinnen mostert poth 
een tinnen kroeske 
een koperen keetel 
een strijckijser 
een walvisch beenen doos 
een steenen kop 
een messchen schuymspaen 
een hackmes 
een hanghijser 
een silveren mostert leepeltie 
vijff en twintigh mans hembden, een dito 
seeven laekens 
 
[0015v] vijff sloopen 
drie peuldoecken 
nogh twee dito 
twee tafellaekens 
ses servetten 
twee packen witte onderkleeren 
een wit linnen rockje 
vijftien beffen 
vier dasjes 
twee paer swarte hoosen 
een paer coleurde dito 
een paer gebreyden handschoenen 
een swart laekens rock 
een greynen rock 
een coleurd sarjes rock 
een coleurde broeck 
een coleurde greynen broeck met een rockjen 
een swart laekens rockjen 
 
[0016r] twee swart laekens mantels 
een greinen mantel 
een swart laekens broek 
een roode onderbroek 
een roodsche lakens hembdrock 
een swart fluweelen mutske 
een rood Japonse muts 
aen geld vijff en twintigh Caroly guldens thien stuivers 
 
In de kelder 
een bontgeverfde kas 
drie wijtlingen 
drie halve dito 
een bed met een peul 
vier oorkussens 
twee groene deekens 
drie Spaanse dekens 
 
[0016v] vier Delftse pantjes 
een rack met ses witte schuttels 
een eyer rackjen 
twee spiegelties 
een emmerke 
een mantelstock een dito 
een vloerveeger 
een koperen koekpan 
een scherm 
twee koppen met en fles 
een tafel met een bladt 
vijff stoelen in soorte 
een kleyn korfke 
ses schuttels 
 
Sonder dat hier verder bij 't gerechte in is geprocedeert, en daerom ook onvertekent gebleven.