Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 220 folio 111r

Pand: 

Inleiding: [0111r] Inventarisatie ende beschrivinge van ontzegelinge van slotten, gedaen ten sterffhuise van Dirck Rienx in leven molenaer hier ter stede, hebbende nagelaten drie onmondige kinderen met namen Rinnert, Sjouckjen en Jeltie Dirx respectievelijk old 15, 11 en 8 jaeren, en dat van alle sodanige goederen als d'overledene metterdood heeft ontruymt en nagelaten, sijnde daer aff d'aengevinge gedaen door Bottie Gerrits des overledenes twede huisvrouw, welke onder manuale stipulatie heeft belooft om alles na haer beste kennisse en geweeten te sullen aengeven, desen alles ten overstaen van de praesiderende Burgemeester Zierck Nauta cum secretaris geadjungeert, ter praesentie van Jetse Jelles Stijl, en meester Melle Hansen als geauthoriseerde curatoren over voornoemde onmondige kinderen, waer mede dan tot de beschrivinge is geprocedeert als volght. Actum den 10e augusti 1694.

De scheidinge van dese inventarisatie is onder de curatoren en goede mannen, ende alsoo buiten het gerechte geschiet.

Inventaris: 
[0111r] In de kaemer 
drie bedden en twee peulen 
acht oorcussens 
vijff deekens 
twee paer gordijnen 
 
[0111v] ses stoelcussens 
acht stoelen 
vijff schilderien met een tafel 
een spiegel en twee porceleinen schuttelties 
twee slaepbanken 
een eeten kas met een viercante taefel 
een rack met een wateremmer 
twee ijseren potten, met een koperen 
een keetel, met een messchen pantie 
een tinnen schotel met een mingelen 
eenigh steenwerck 
een waschtobbe met een kleerkorff 
een tange, haek en hangijser sampt scheren 
een eeken kas daerin 
drie mans rocken 
een mantel 
een broek met een hembdrock 
 
[0112r] een manteltie met een swart schort 
vijfftigh ellen nieuw doek 
tien laekens 
acht mans hembden 
tien sloopen 
twee peuldoeken 
een tafellaeken 
vier servetten 
acht vrouwen hembden 
twee groote doeken 
vier kleine doeken 
eenige daeghs klederen 
drie silveren brandewijns kroeskes 
twee silveren beekers 
een silveren onderriem 
drie silveren leepels, een dito mosterlepeltie 
twee silveren haeken met vier kettinghs en een silveren scheed 
een silveren hecht met een vingerhoed 
twee psalmboeken met silver beslaghen haeken, met silveren kettinghs daeraen 
 
[0112v] een silveren knoop 
een steen met een silveren rand omgeslagen 
ses enkelde drie gulden aen gelt is f 9-00-00 
vier enkelde daelders is 6-00-00 
twee goltgulden 2-16-00 
60 werp en 3/4 nieuwe schellingen van 22 st. yder werp is 66-16-08 
 
Een obligatie tot laste van Hendrick Jansen scheepstimmerman ende Antie Piers echtelieden tot Woudsend, de dato den 30e junij 1694 tot 50-00-00 
Een dito tot laste van Hendrick Beens molenaer onder de klockslach van Bolswaert, de dato den 15e december 1692, leggende mede ten profijte van Dirck Rienx, ter summa van een hondert ses en veertigh gulden eenige stuivers, doch onwis 146-00-00 
Een coopbryff bij Dirck Rienx, gepasseert aen Aucke Willems cum uxore, nopens d'coop van de gerechte helfte van een heerlijke wintmolen, met de helft van de huisinge en quotele gereedschappen de noorder molen genaemt, voor 1594 golt gulden, waer op Dirck Rienx of medes selfs erven noch resten ses hondert vier en tachtigh golt gulden. 
 
Aldus geinventariseert in dato als voren. 
In kennisse van mij commissaris en secretaris voornoemt 
 
(get.) Tomes Huyberts 
 
abs. secr. 
(get.) J.J. Voorda