Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 220 folio 130r

Pand: Grote Ossenmarkt 20

Inleiding: [0130r] Ontsegelinge der slotten en vervolgens inventarisatie en beschrijvinge van goederen ten sterffhuise van wijlen Jan Jansen, in leeven meester metselaar en busseschieter deser stede, nagelaeten hebbende vier voorkinderen met namen Jan, Aeltie, Jancke en Pieter Jansen, bij sijn eerste vrouw Geertie Pieters in egte getogen, ende drie nakinderen echtelijk verweckt bij sijn nagelaten weduwe Ebeltie Ennes, met namen Geertie, Dieucke en Enne Jans, van alle de goederen en effecten aldaar ten sterffhuise bevonden, alles op aengevinge van de weduwe Ebeltie Ennes voornoemt, dewelcke bij manuale stipulatie aan handen van de prasiderende burgemeester Kimstra belooft heeft alles opregtelijk en getrouwelijk te sullen aangeven, sonder willens of wetens iets te sullen verswijgen, alles ten overstaen van de praesiderende burgemeester Kimstra voornoemt geadjungeert met de secretaris Arnold van Idsinga [0130v] ten versoecke van de weduwe ende kinderen hier om gemelt in volgende manieren, dezen 30e decemder 1695.

Inventaris: 
[0130v] een eeken kast met swart ebben holt ingelegt 
een eeken comptoir 
een tafel bij de weduwe ingebracht 
ses schilderien noch twee 
een spiegel 
een boekkast 
tien stoelen 
vier Oost-Indische clapmutsen 
vier dito boter pannen 
drie grote pannen op de schoorsteenmantel 
twee Oost-Indische en een Delfsche kastkop 
twee Oost-Indische koppen 
enig Delfs steenwerck 
een wit kantie met een silveren lid 
een paar schalien van koper 
een gootlingh 
een mesken schuimspaen 
een ijseren pot [0131r] een koekpan 
een botelje 
een mesken becken 
een stoffer 
een mangelbord en stock 
een scherm 
een kinderstoel 
een ijseren kandelaer 
een rak 
een wasch tobbe 
een ketting en treeft 
een tange 
eenig schuttelgoed 
een emmer en een loywagen 
twee bedden met peulen 
noch een dito 
acht oorkussens 
vier stoelkussens 
twee paer groene gardijnen ende rabatten 
een groen ende een bont schorsteenscleed 
ses deeckens 
acht lakens 
drie wijtlingen 
twaliff sloopen [0131v] twee tafellakens 
drie servetten 
twaliff kinderdoecken noch drie 
acht groter dito 
eenig kinder hoofdgoet etc 
een geweer word 
 
Manscledinge tot wijlen Jan Jansens lijff behoirt hebbende 
elliff hemden 
een swart lakens mantel 
twee mans rocken 
twee packen ondercleren 
een pack swart lakens onderklederen 
drie paar hoosen 
een lakens broek 
een linnen ende een philemorten broek 
een paar schoenen 
een hoed 
een musket, forket stok, degen, een bandelier en een draagbandt 
 
silver 
ses silveren lepels 
een silver mostert lepeltie [0132r] een snoer coralen met een grote silveren penning daar aen een brandewijnskroeske 
 
Metselaars reedschap 
vijf dakledders 
drie andere ledders 
twintig steiger touwen 
een kroodwagen 
een paar kalkschoppen 
een paar kalkhauwen 
een paar dakschammels 
eenig ander klein metselaers reedschap 
 
onroerend goed 
sekere huisinge staende aan de Ossemerkt binnen deese stadt, daar uit wijlen Jan Jansen versturven is, en van sijn kant afcomstigh.