Harlingen, inventarisatieboeken

Sinds september 2016 zijn leden van de Werkgroep Archiefonderzoek, een werkgroep van de Vereniging Oud Harlingen, bezig met het overnemen van de belangrijkste gegevens uit de 33 Inventarisatieboeken van Harlingen. In deze boeken staan verslagen van inventarisaties van sterfhuizen, zoals die plaatsvonden van 1589 tot 1727. Het project RedBot stelde hiervoor welwillend de foto's van deze inventarisatieboeken beschikbaar, het Hannemahuis een werkruimte en het Stadsarchief inhoudelijke ondersteuning. We zijn ze dankbaar.

De inventarissen die aan een bepaald adres zijn toegeschreven zijn ook zichtbaar via 'Huizen -> Zoek je huis'. In onderstaande lijsten is dat adres ook zichtbaar. Een groen adres geeft aan dat het adres vrij zeker juist is. Bij niet groene adressen is dat minder zeker, maar het is hopelijk toch minstens in de buurt. Zoals altijd zijn de kolommen te sorteren door op de kolomkop te klikken, boven de tabel kan snel naar de juiste letters of de juiste pagina worden gesprongen, en door op een adres te klikken verschijnt de pagina met alle bekende gegevens van dat adres.

N.B. Alleen als de lijst is gesorteerd op datum, is de extra kolom 'relatie' te zien, omdat die alleen dan de relatie met de volgende persoon in de lijst kan weergeven.

Gegevens uit bronnen worden zorgvuldig overgenomen, maar lees- en typfouten zijn onvermijdelijk. Gegevens die niet in de bron staan maar door mij zijn aangevuld op basis van andere bronnen of andere gegevens uit dezelfde bron, zijn voorzien van een *. Gegevens die door mij aangepast of geïnterpreteerd zijn, zijn zoveel mogelijk voorzien van een verduidelijkende toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van eigennamen is de originele spelling gehandhaafd. Soms is echter te voorzien dat een kennelijke schrijf- of spelfout in de bron een probleem zal geven bij het zoeken naar een eigennaam of bij het maken van een alfabetische index. In zo'n geval is de juiste of meest voorkomende spelling van een eigennaam aangehouden, met toevoeging van een toelichting tussen [ ]. Bij het overnemen van plaatsnamen, straatnamen en beroepen die in alfabetische indexen terecht komen is voor zover mogelijk de moderne spelling aangehouden, om het zoeken te vereenvoudigen. Mogelijk staat in een bron bijvoorbeeld Doccum, terwijl op deze website Dokkum staat. Zo wordt een glaesemaecker een glasmaker. Die spelling is voor het doel van deze website (het ontsluiten van bronnen, niet het transcriberen van bronnen) niet belangrijk.



Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2023-06-24 09:18:17



Vindplaats: Tresoar, Nedergerecht Harlingen (13-16) inventarisnummer 220 folio 195v

Pand: 

Inleiding: [0195v] Beschrijvinge van goederen gedaen ten sterffhuise van wijlen Trijntje Steffens, in leven weduwe van Lolke Sydzes meester boendermaker, bij de praesiderende burgemeester Gerrit Schiere als commissaris, geadsocieert met doctor Arnold van Idsinga secretaris, op ordre van de magistraet deser stede, hebbende de gedachte weduwe nagelaten vier onmondige kinderen, en is de aengevinge gedaen door de grootste dochter daar in huis sijnde, met adsistentie van de vrunden. Actum den 18 april 1702.

Inventaris: 
[0195v] Een ketel 
een dito gootlingh 
een dito pot 
een ijseren pot 
een klein dito 
een klein koperen pottje 
 
[0196r] drie tinnen kantjes 
een tinnen vlapkantie 
een tinnen mingelen 
een tinnen waterpot 
een tinnen treckpotje 
een tinnen kom 
een tinnen schotel 
eenig schuttelgoedt 
twee bedden en peulen 
een paar groene gordijnen 
1 dito rabat en schoorsteenskleedt 
twee groene en een Spaanse deeken 
vijff oorkussens 
twee oude stoelkussens 
dartien stoelen soo klein als groot 
een hangijser, tange en kettingh 
een hollandse tafel 
eenig rommelerije op de solder 
een wiege en pakkorff 
een paar mesken schalien 
een paar houten dito 
een tinnen kop 
vier maten 
19 loywagens sonder stocken 
3 vloervegers 
5 glaswasschers 
2 ragers 
 
[0196v] 10 witters 
8 kanwasschers 
5 bosschen verfkuasstjes 
1 vatje duinzant 
Drie bezemen 
9 gewichten van lood 
eenig naygaarn van verscheiden coleuren 
eenige brieven spelden 
14 bosken swavelstocken 
1 strijckijser 
eenige bosjes pennen 
eenig schuttelgoedt 
twee a drie vatjes 
eenige vlessen 
12 hoosvaten 
eenig spanen kappen 
eenige musyk boecken en andere 
eenige bosschen schaften 
een uirwerk 
een rack 
een tobbe 
een mantelstock 
eenigh schuttelgoedt 
een lanteern 
een vloerveger 
drie grauwe kannen 
eenig dweilgoedt 
 
[0197r] Twee en twintig gulden 12 stuivers aen geldt in de kas bevonden. 
een spiegel 
een kast 
vijff lakens noch twee halve 
een wijtlingh 
9 sloopen 
een dooske met kindergoedt 
twee swarte schorten 
een oud manteltie 
een mans grauw lakens rock 
een kapsloyer